«تسنیم» بر اساس کدام شاخصههای حرفهای «رتبه نخست خبرگزاریهای کشور» را کسب کرد
- شناسه خبر: 231
- تاریخ و زمان ارسال: 29 فروردین 1396 ساعت 23:40
- نویسنده: سردبیر
به گزارش ” اندیشه گیلان “، نیمه بهمن ماه سال گذشته پس از ماهها تلاش کمیته رتبهبندی رسانههای کشور، خبرگزاری تسنیم بهعنوان برترین خبرگزاری کشور شناخته و توسط معاونت امور مطبوعاتی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی شد.
کمیته رتبهبندی رسانهها ۲۳ شاخص و هفت مصداق کسر امتیاز را برای ارزیابی رسانههای رسمی کشور در این مرحله در نظر گرفت و پیش از ورود به مرحله ارزیابی (اواخر بهار ۹۵) به تمامی رسانههای فعال کشور اعلام کرد تا همه آنها از معیارهایی که قرار است براساس آن سنجیده شوند، مطلع باشند.
در این رتبهبندی «خبرگزاری تسنیم» توانست با کسب ۷۲.۷۰ امتیاز در رتبه نخست خبرگزاریهای عمومی کشور قرار گیرد و بعد از آن نیز خبرگزاریهای دانشجویان ایران و مهر هر کدام با ۶۸.۱۳ و ۶۵.۶۴ امتیاز در مقامهای دوم و سوم قرار گرفتند.
به گزارش تسنیم، سید محسن فرجادی؛ دبیر هیئت رتبهبندی خبرگزاریها پیش از این در گفتوگویی با خبرنگار باشگاه تسنیم و با اعلام اینکه مجموع امتیازهای طرح رتبهبندی خبرگزاریها ۱۰۰ در نظر گرفته شد که حاصل احصاء دو دسته از شاخصهاست، اظهار کرده بود که «۲۳ شاخص، مجموعه شاخصههایی است که امکان خوداظهاری خبرگزاریها در آنها وجود داشت و هفت مصداق کسر امتیاز بهعنوان شاخصهای ارزیابی خبرگزاریها در نظر گرفته شد».
وی درباره شاخصهایی که مدیران مسئول خبرگزاریها در ارتباط با آنها خوداظهاری کرده بودند و سقف امتیازات هر کدام از شاخصها نیز گفت: نسبت خبر به کل مطالب (۴)، نسبت مطالب اختصاصی به کل مطالب (۴)، ضریب نفوذ اخبار در رسانههای دیگر (۱۵)، رابط یا دفاتر استانی (۶)، دفاتر یا رابطان خبری در خارج از کشور (۳)، فهرست بیمه (۵)، پیوستن به میثاق اخلاق حرفهای (۲)، آموزش (۵)، انتشار بهزبانهای خارجی (۶)، مونیتورینگ (۴)، عکس (۵)، چندرسانهای (۵)، رویکردهای تعاملی با مخاطبان (۳)، آرشیو و جستجوی فعال (۱)، فروش محصولات رسانهای (۳) و مزیت نسبی (۳) جزو شاخصهای رتبهبندی خبرگزاریها بودند.
با توجه به اینکه کمیته مذکور پیش از ورود به مرحله ارزیابی تولیدات رسانهای، از مدیران رسانهها یا نمایندگان تامالاختیار آنها خواسته بود تا بحث ارزیابی را با همکاری و بهشکل اشتراکی پیش برند لذا در گام نخست، مسئولان رسانهای اقدام به بازتعریف شاخصهای در نظر گرفته شده از سوی این کمیته کردند که در زیر تعاریف نهایی ارائهشده درباره هر شاخص در رتبهبندی خبرگزاریهای رسمی کشور آمده است:
۲۴ساعتهبودن:
سه بازه سهساعته از روزهای عادی (روزهایی که فردای آن روزها تعطیل نیست) توسط هیئت رتبهبندی تعیین میشود؛ بدیهی است در این بازهها، اتفاقات خبری رخ داده است بهازای هر ۶۰ دقیقه خواب سایت، امتیاز کسر میشود. (زمانهای بیشتر نیز به همان میزان).
- صرفاً قالب خبر پذیرفته میشود (اعم از تولید یا ترجمه اختصاصی)
- خبرگزاریهایی که روز یا ساعت خاصی، اختلاف داشتهاند این موضوع را همزمان با ارسال فرم خوداظهاری، اعلام میکنند تا هیئت رتبهبندی حتیالمقدور آن زمان را جزو بازههای منتخب قرار ندهد.
- برای خبرگزاریهای تخصصی، ترجیحاً بازههای مرتبط با اخبار حوزه تخصی خودشان لحاظ میشود.
ذکر منبع در مطالب:
۱۰ مطلب آخر از یک بازه زمانی بهانتخاب هیئت بررسی میشوند؛ استناد مطلب یا خبر باید مشخص باشد و منبع خبر نهایتاً در پاراگراف بعد از لید قید شود، بهازای هر مطلبی که این اصول را رعایت نکرده باشد ۰.۰۳ از امتیاز این بخش کسر میشود.
شایعات، عدمذکر عناصر اصلی خبر، نقل از رسانههای ایرانی فاقد مجوز از هیئت نظارت بر مطبوعات و نقل از پایگاههایی که امتیاز آنان از معدل طرح رتبهبندی سایتهای خبری پایینتر است یا امتیاز آنان مشخص نیست نیز مشمول کسر امتیاز میشوند.
سرعت انتشار خبر:
سرعت انتشار یک خبر فراگیر مهم با رصد همزمان همه رسانهها در طول یک ساعت مشخص بررسی میشود؛ مصادیق «خبر فراگیر مهم» خبرگزاریهای عمومی و تخصصی توسط هیئت، تعیین میشود، فاصله زمانی میان وقوع رویداد تا زمان انتشار آن، در خبرگزاریهای مختلف بررسی میشود. فاصله حداکثر ۱۵ دقیقه از وقوع رویداد، امتیاز کامل را میگیرد و بهازای هر دقیقه تأخیر ۰.۱ امتیاز کسر میشود. برای خبرگزاریهای تخصصی، زمان پایه (میانگین ساعت انتشار آن خبر در سه خبرگزاری برتر دوره قبل) خواهد بود.
تعداد کل مطالب:
امتیاز این شاخص بین ۲ــ و ۴ است. یک روز مشخص توسط هیئت رتبهبندی تعیین میشود؛ چنانچه تعداد مطالب خبرگزاریهای عمومی از ۲۰۰ و خبرگزاریهای تخصصی از ۱۰۰ مطلب کمتر باشد، بهنسبت تا ۲ امتیاز منفی دریافت خواهند کرد. هر خبر اضافه برای عمومیها و تخصصیها بهترتیب ۰.۱ و ۰.۲ امتیاز خواهد داشت.
رعایت اصول خبرنویسی:
بررسی یک درصد اخبار هر خبرگزاری در روزی خاص (بهتعیین هیئت رتبهبندی) و ارزیابی موارد رعایت اصول کلی، تیتر و لید مطلوب، تنظیم خبر، امکانات آنلایننویسی اعم از چابک و اخبار مرتبط.
درستنویسی و رعایت اصول ویرایش:
این شاخص براساس تفاهمنامه بین معاونت امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، بهصورت سالانه اعلام میشود؛ آخرین نتایج اعلامی، ملاک عمل دوره رتبهبندی خواهد بود.
مشخصبودن نام پدیدآورندگان:
هیئت رتبهبندی با بررسی در یک مقطع زمانی، همه قالبها بهغیر از خبر را براساس دو شاخص زیر ارزیابی میکند:
- ذکر نام پدیدآورندگان مطالب غیرخبری (شامل گزارش، گزارش تصویری اختصاصی، فیلم تولیدی، مصاحبه تفصیلی، گفتوگوی خبری، اینفوگرافیک، پادکست، فایل صوتی)، نام پدیدآورنده باید در موقعیتی مشخص در متن مطالب قابل مشاهده باشد.
- وجود تگ به نام آن پدیدآورندگان.
نسبت خبر به کل مطالب:
این نسبت در یک روز مشخص برای همه خبرگزاریها محاسبه میشود و بیشترین نسبت، حداکثر امتیاز را خواهد گرفت و امتیاز سایر خبرگزاریها به همان نسبت، کسر خواهد شد؛ منظور از مطلب، همه رکوردهای منتشر شده اعم از خبر، گزارش، عکس، فیلم، گفتوگو، گفتوگوی خبری، اینفوگرافیک، پادکست، فایل صوتی و… است، نسبت خبرگزاریهای تخصصی نیز با خودشان سنجیده خواهد شد.
نسبت مطالب اختصاصی به کل مطالب:
کل خروجی خبرگزاری در یک بازه خاص بهانتخاب هیئت رتبهبندی تعیین میشود و خبرگزاریها، تعداد کل و تعداد مطالب اختصاصی آن روز را در فرم خوداظهاری بههمراه مستندات ارسال میکنند. مطالب اختصاصی شامل همه محتواهای تولیدی بهشرط انحصاری و دستاول بودن میشود. مطالب تولیدی غیراختصاصی شامل محتواهایی میشود که آن خبرگزاری با رسانههای دیگر مشابهت دارد (اعم از پوشش مراسمها و مجامع عمومی و سخنگویان نهادها) هرچند زاویه دید یا ادبیات متفاوتی داشته باشد اما اگر محتوا و ادبیات آن نیز یکسان باشد، علاوه بر غیراختصاصی بودن غیرتولیدی نیز به شمار میآید.
ضریب نفوذ اخبار در رسانههای دیگر (نقل و نقد مطلب در سایر رسانههای معتبر):
یک روز خاص توسط هیئت رتبهبندی اعلام خواهد شد؛ مستندات بازتاب و نقل قول مطالب آن رسانه (پرینت و نشانی صفحه) میان ۲۰ روزنامه برتر کشور (مطابق طرح رتبهبندی روزنامهها) و ۲۰ پایگاه خبری برتر (مطابق طرح رتبهبندی پایگاههای خبری) به هیئت اعلام میشود.
خبر و مطلب (مشروط به ذکر منبع رسانه نقلکننده) قابل قبول است؛ به هر مورد برای خبرگزاریهای عمومی ۰.۳ و خبرگزاریهای تخصصی ۰.۴ امتیاز تا سقف ۱۰ امتیاز تعلق خواهد گرفت، هر نقل قول اخبار و مطالب اختصاصی خبرگزاری در رسانههای معتبر بینالمللی ۰.۵ امتیاز تعلق میگیرد تا سقف پنج امتیاز محاسبه خواهد شد، اسامی رسانههای بینالمللی توسط هیئت رتبهبندی مشخص خواهد شد.
رابط یا دفاتر استانی:
داشتن دفتر یا نماینده اختصاصی در هر استان ۰.۲ امتیاز دارد بهشرط آنکه هر دفتر یا نماینده دارای هویت مستقل، شماره تلفن و نشانی ثبتشده در سایت خبرگزاری قابل مشاهده باشد. انتشار مستمر اخبار آن استان و منطقه (حداقل روزی ۵ مطلب در یک روز) شرط دیگر برای احراز امتیاز است؛ برای دفاتری که مطابق شیوهنامه همکاری با دفاتر سرپرستی و نمایندگیهای رسانهها دارای پروانه فعالیت از ادارات کل ارشاد استانها باشند ۰.۳ امتیاز محاسبه میشود.
دفاتر یا رابطان خبری خارج از کشور:
به دفتر یا رابط اختصاصی در هر کشور نیم امتیاز و رابط خبری ۰.۲۵ امتیاز تعلق میگیرد؛ اسامی رابطان خارجی در سایت خبرگزاری باید قابل مشاهده باشد. انتشار مستمر اخبار آن کشور (حداقل روزی یک مطلب) شرط اصلی برای احراز امتیاز است. در مواردی که شفافسازی اسامی رابطان خبری، امنیت جانی آنان را به مخاطره افکند صرفاً اعلام مستندات رابطان خبری به هیئت رتبهبندی کافی است.
فهرست بیمه:
هر نفر بیمهشده در خبرگزاریهای عمومی هفتصدم و تخصصی ۰.۵ امتیاز محاسبه میشود. لیست بیمه باید به نام رسانه و یا صاحب امتیاز رسانه باشد که در erasaneh.ir بارگذاری شده باشد. صرفاً اسامی افراد بیمهشدهای که با عناوین روزنامهنگاری (خبرنگار، عکاس خبری و…) است مورد قبول خواهد بود.
پیوستن به میثاق اخلاق حرفهای:
چنانچه میثاق عمومی خبرگزاریها منتشر شود، پذیرش و امضای آن و تصریح مستمر در «درباره ما» امتیاز کامل را میگیرند همچنین خبرگزاریهایی که آئیننامه اخلاق حرفهای خاص خود را دارند (بهشرط پرهیز از کلیگویی) نیز این امتیاز را دریافت میکنند.
آموزش:
برگزاری دو دوره آموزشی منظم با سرفصلهای مرتبط با حوزه روزنامهنگاری و ارتباطات در قالبهای حضوری یا مجازی همراه با ارائه گزارش (شامل عناوین سرفصلها، مخاطبان، میزان ساعت آموزشی، سطح مخاطلبان، نام استاد و چگونگی آزمون) شرط احراز امتیاز این بخش است. پذیرش دورههای تخصصی (غیرروزنامهنگاری) نیز منوط به تأیید هیئت است. امتیاز هر دوره را با توجه به مستندات آن هیئت معین میکند.
انتشار بهزبانهای خارجی:
یک روز مشخص توسط هیئت اعلام میشود؛ انتشار حداقل ۲۵ خبر ترجمه در خبرگزاریهای عمومی و ۱۰ خبر ترجمه در خبرگزاریهای تخصصی در هر نسخه زبانهای خارجی شرط کسب امتیاز است، سقف امتیاز هر زبان ۲ امتیاز است. ارائه پرینت و نشانی الکترونیک صفحه مطالب ترجمهشده در هر زبان خارجی به هیئت رتبهبندی ضروری است.
مونیتورینگ:
در یک روز مشخص که توسط هیئت اعلام میشود چنانچه ترجمه مطالب مرتبط با ایران یا اخبار خارجی حداقل ۲۰ مورد باشد (خبرگزاریهای تخصصی حداقل ۱۰ مورد) امتیاز میگیرد و کمتر از آن امتیاز ندارد؛ اسامی رسانههای معتبر را هیئت رتبهبندی تعیین میکند.
عکس:
هیئت رتبهبندی یک بازه زمانی ۷روزه را برای همه خبرگزاریها معین میکند تا خبرگزاریها گزارشهای تصویری اختصاصی خود را در فرم خوداظهاری گزارش کنند؛ هر گزارش تصویری اختصاصی در خبرگزاریهای عمومی ۰.۲ امتیاز و در خبرگزاریهای تخصصی ۰.۴ امتیاز محاسبه میشود؛ منظور از گزارش تصویری، عکسهای خبری یا غیرخبری با شرح عکسهای متفاوت و حداقل شامل ۱۰ فریم است.
چندرسانهای:
قبل از ارسال فرمهای خوداظهاری، یک ماه مشخص توسط هیئت، انتخاب و اعلام میشود. به هر یک از قالبهای اینفوگرافیک، پادکست و فیلم کوتاه تولیدی (از یک تا ۳ دقیقه) با رویکرد خبری به عنوان در بازه زمانی تعیینشده حداقل باید ۹ مطلب (۳ اینفوگرافیک، ۳ پادکست و ۳ فیلم کوتاه تولیدی) منتشر شده باشد. تعیین وزن هر قالب بهعهده هیئت است.
رویکردهای تعاملی با مخاطبان:
درگاه و جایگاه مشخص و فعال برای کامنت (بهشرط نمایش نظرات)، عکس شهروندی و اخبار خوانندگان باید وجود داشته باشد؛ یک امتیاز حضور در شبکههای اجتماعی مجاز (فیلترنشده) مشروط به آن است که حساب کاربری به نام خبرگزاری حداقل ۱۰ هزار نفر دنبالکننده داشته باشد. تشخیص ویژگیهای مؤثر دیگر بهعهده هیئت رتبهبندی خبرگزاریها است. لازم است فهرست شبکههای اجتماعی مجاز که خبرگزاری در آنها عضویت دارد همراه اظهارنامه ارسال شود و در محلی مشخص در صفحات خبرگزاری نیز تصریح شود (ترجیحاً در صفحه اول).
آرشیو و جستجوی فعال:
استاده از تگ و آرشیو روزانه فعال که همه دادهها در هر روز بهتفکیک قابل فراخوانی باشد.
فروش محصولات رسانهای:
وجود و فعال بودن درگاه فروش عکس و فیلمهای تولیدی خبرگزاری بهصورت آنلاین.
مزیت نسبی:
هر خبرگزاری وجه تمایز خود (حداکثر یک مورد) را اعلام میکند که بهتشخیص هیئت رتبهبندی، امتیاز میگیرد؛همزمان نمیتوان یک وجه تمایز را به دو رسانه نسبت داد.
انتهای پیام/